Vyhledat v textu

Drobečková navigace

Úvod > O domově > Tiskové zprávy > Tradiční zabijačka

Tradiční zabijačka



Ve středu 8. února od časných ranních hodin probíhaly přípravy na tradiční zabijačku. „Bylo třeba hned brzy ráno na dvoře zatopit pod kotli, aby se dal zavčasu povařit ovar,“ sdělil pan Marek, který jako řádný vedoucí údržby celý den asistoval mistru řeznickému.

Po snídani se klienti začali shromažďovat kolem proskleného atria, ve kterém se odehrávalo hlavní dění. Někteří byli vybaveni nezbytnými doplňky, jako jsou šátky a zmijovky. I personál domova pojal zabijačku svědomitě a patřičně se hodil do gala.

Během dopoledne proběhlo bourání a krájení masa, příprava zeleniny do vývaru a špejlování střev. Klienti také přiložili ruku k dílu. Posádka kuchyně připravila škvarky. Ve venkovních kotlích se vařil ovar. Celým domovem se od vroucích kotlů rázem linula vůně zabíjačky.

V odpoledních hodinách zavítali na návštěvu domova hosté z kraje – náměstek hejtmana pan Pavel Franěk a vedoucí odboru sociálních věcí Kraje Vysočina paní Věra Švarcová. Byli svědky plnění jitrnic, jelit a tlačenky. Dorazil i pan harmonikář, se kterým si nejen obyvatelé mohli zazpívat lidové písně.

Pro podpoření atmosféry byl denní jídelníček laděn k tématu. K obědu se podával zabijačkový guláš. Během programu mohli účastníci mlsat škvarky a vařené maso, došlo i na pověstné štamprtle na zahřátí.

„Zabijačka se mi moc líbila. Všechno bylo moc dobré, až jsem se přejedl,“ okomentoval akci jeden z obyvatelů domova pan Hasoň.

„Druhý den došlo na ochutnávku výrobků. A to nejen při obědě, kdy si klienti pochutnávali na ovarové polévce s kroupami a masovém prejtu se zelím a brambory. Odpoledne měli obyvatelé možnost okusit domácí tlačenku, jelítko i jitrnici,“ prozradil nutriční terapeut Jan Hutař.

Za celý domov bychom rádi poděkovali všem, kteří na zabijačce spolupracovali. Kuchaři a řezníkovi v jedné osobě panu Josefu Dostálovi, panu Janu Hutaři a panu Pavlovi Markovi, paní Elišce Gregorové, paní Lucii Jiříčkové a slečně Míše Černé, všem členům kuchyně, panu fotografovi Pavlovi Šedivému a panu harmonikářovi Václavovi Švihálkovi, dívkám a paní vychovatelce Míle Pospíšilové z Výchovného ústavu Velké Meziříčí.

Zajímavé únorové akce tím ale v domově nekončí. V úterý 28. února projde domovem masopustní průvod v doprovodu kapely. Klienty tak čeká další pestrý zážitek připomínající tradice z jejich života.